Hvordan smitter hepatitis C?

Smitterisiko ved hepatitis C 

En person med hepatitis C har hepatitis C-virus infektion i blodet. Hepatitis C overføres næsten udelukkende gennem blod. I dag er stofmisbrug, der involverer en kanyle, den mest almindelige smittevej, da der er stor risiko for at overføre virus via blodet, når man deler en kanyle. Alle der på et eller andet tidspunkt i deres liv har delt en kanyle for at indtage stoffer – også dem der kun har prøvet det én enkelt eller ganske få gange, bør blive testet for hepatitis C.

Hepatitis C kan i sjældne tilfælde overføres, når smittet blod kommer i kontakt med et sår på huden eller slimhinderne. Risikoen for smitte varierer afhængigt af, hvor høj virusmængden i blodet er hos den enkelte. 

Før 1991 blev en del mennesker smittet med hepatitis C i sundhedssektoren i forbindelse med blodtransfusioner. Hepatitis C-virusset blev opdaget i 1989, og siden 1991 har man i Danmark testet alt blod til transfusion for hepatitis C7. Har man modtaget en blodtransfusion inden 1991 eller i et andet land uden at vide, om blodet var fri for smitte, bør man lade sig teste for hepatitis C. Dette gælder også, hvis man eksempelvis har fået foretaget en tandlægebehandling i udlandet, hvor man har mistanke om, at hygiejnen ikke har været i orden.

Selvom det er yderst sjældent, kan man også risikere at blive smittet med hepatitis C, hvis man arbejder i sundhedssektoren og er i kontakt med inficeret blod. Det er derfor vigtigt, at man følger de gældende anvisninger og anbefalinger, når man arbejder med blod. 

Smitterisikoen er relativt lille, når det kommer til overførsel af hepatitis C fra mor til barn under graviditeten. Hepatitis C kan ikke overføres via modermælken, mad eller vand, og der er heller ikke risiko for smitte ved almindelig fysisk kontakt såsom berøring, kram eller kys. Risikoen for at blive smittet under samleje eksisterer, men er lav. 

Det er meget sjældent, at der sker smitte i forbindelse med piercing eller tatovering. Men har man mistanke om, at nålen har været brugt før proceduren er det vigtigt at lade sig teste. 

Inkubationstid for hepatitis C 

Det tager ca. to uger til seks måneder, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud1. Denne periode kaldes inkubationstiden. Hepatitis C er ofte symptomfri, og omkring 80 procent af alle smittede oplever ingen tegn på sygdom2. Det betyder dog ikke, at sygdommen ikke påvirker kroppen.

1. WHO (2014): Hepatitis C. Tilgået d. 22. sep. 2014 via http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs164/en/
2. Wiese M, Grüngreiff K, Güthoff W, Lafrenz M, Oesen U, Porst H, et al. Outcome in a hepatitis C (genotype 1b) single source outbreak in Germany--a 25 year multicenter study. J Hepatol. 2005 Oct;43(4):590–8 i Dansk Selskab for Infektionsmedicin & Dansk Selskab for Gastroenterologi og Hepatologi (2014): Behandling af hepatitis B virus (HBV) og hepatitis C virus (HCV) infektion – En guideline. 4. udgave juli 2014